Vegonytt

5 enkla saker du kan göra för att hjälpa våra bin

Bin gör livsviktiga insatser för vår överlevnad, mer än en tredjedel av maten vi äter är beroende av att bli pollinerad av bin, därför är det oroväckande att se hur de minskar för varje år som går.

Hurvida vi ska äta honung eller inte är ett debatterat ämne. En del menar att vi borde äta honung för att hjälpa bin, medan andra menar att det gör mer skada än nytta.

Det många inte vet är att det faktiskt finns massor med olika små saker vi kan göra själva för att hjälpa bin att överleva, utan att ens behöva röra vid deras honung.

Här är några enkla saker som du kan göra i din trädgård för att hjälpa bin…

Plantera växter som blommar vid olika tidpunkter

Genom att plantera blommor som växer under olika tider på året får bina mat under en större del av året, snarare än bara någon månad. Plantera dem även i grupper i soliga delar av trädgården då detta lockar fler bin.

Plantera blommor i olika storlekar och särskilda färger

Forskning visar att olika storlekar på blommor lockar till sig olika arter av bin och humlor. Även färgen spelar roll: vita, gula, lila och blå blommor ska vara de färger som lockar till sig bin allra mest. Köp obesprutade växter och använd obehandlad jord.

Plantera gurka, lök, squash och pumpa

Hjälp bina även i grönsakslandet genom att plantera grönsaker som bin lockas till. Använd inte bekämpningsmedel, detta gäller både blommor och grönsaker. Det råder viss debatt om hur bekämpningsmedel drabbar bin, men det är onödigt att chansa.

Gör en bivattnare

Häll vatten i ett fat eller pajform och lägg små stenar (eller spelkulor eller  som sticker upp en liten bit över vattenytan så att bina kan landa på dem och dricka av vattnet utan att drunkna.

Bygg ett bihotell

I Sverige har vi nästan 300 olika biarter, men många av landets biarter minskar i antal, och sammantaget är det ett 80-tal arter som visar på starkt vikande trender. Orsaken till att de vilda bina minskar är bland annat blomsterbristen i framför allt jordbrukslandskapet. Genom att sätta ut holkar i din omedelbara närhet åt de solitära bina kan du bidra med att öka deras chanser till överlevnad.

Det kan räcka att borra några hål i en träbit och hänga upp i soligt läge. Hålen ska vara cirka fem, sex centimeter djupa, inte gå rakt igenom hela brädbiten utan ha ett stopp så det finns en botten i biboet. Det går också att göra vildbihotell av vass eller bamburör som buntas ihop och hängs upp.

Bild av: Hamish Irvine

Previous Post Next Post

You Might Also Like