Vegonytt

Cruelty-free smink – det här behöver du veta

När man väljer smink är det många krav produkten ska leva upp till, från färg och konsistens till pris och kvalitet. Under senare tid har även kravet på cruelty-free smink (dvs icke djurtestat smink) blivit något som är allt viktigare för konsumenter över hela världen.

Men är inte allt smink i Sverige cruelty-free enligt EU lag?

Svaret är både ja och nej. 

Låt oss titta närmare på vad begreppet cruelty-free egentligen innebär…

Därför är inte allt smink cruelty-free

Om djurtester krävs på grund av annan lagstiftning, som till exempel EU:s kemikalielagstiftning REACH eller lagstiftning i andra länder utanför EU, så får produkterna ändå säljas inom EU. Det finns till exempel flera företag som säljer sina produkter i Sverige och EU som även säljer produkterna i Kina.

För att få registrera produkter för försäljning i Kina måste företagen lämna produktprover till kinesiska myndigheter som utför tester som en del av registreringsprocessen. Det är kinesiska myndigheter som låter utföra testerna och det kan röra sig om flera olika djurtester som utförs.

Det här ska du leta efter

Det finns tre symboler som garanterar att produkten är cruelty-free, och så här ser de ut.

Icke officiellt Cruelty-free smink

Varje gång ett företag vill visa för sina kunder att deras produkter inte testas på djur eller är veganska måste de betala en licens till organisationerna som delar ut märkena. En del företag har inte råd eller vill av andra anledningar inte betala för dem, och gör därför sina egna märken eller skriver med text att produkten är cruelty-free.

Här måste du alltså göra en egen bedömning och välja att antingen lita på att de gör rätt för sig, eller inte. PETA har valt att lita på företagen och har samlat massor med cruelty-free smink och skönhetsprodukter som du kan kolla in här.

Det finns även listor där endast de med cruelty-free symboler står med, Djurens Rätt har bland annat en som du hittar här.

Hur resonerar ni när ni köper smink och hudvårdsprodukter? Lämna gärna en kommentar nedan.

Bild: Brian Hoffman

Previous Post Next Post

You Might Also Like