Vegonytt

Direct Trade – ett växande koncept för en schysstare matbransch

Direct trade är ett begrepp som börjar dyka upp allt oftare. Men vad betyder det egentligen, och varför är det något man ska hålla utkik efter?

Nathalie Aldana från Nathalie’s Direct Trade är en av pionjärerna inom Direct Trade i Sverige, och har nyligen lanserat en helt ny serie med torkade frukter från Colombia.

För att ta reda på mer om Nathalie’s lättorkade frukter kan ni besöka hennes hemsida här, och alla ni som prenumererar på Veganboxen har turen att få prova hennes fantastiskt goda bananitos i septemberboxen!

Veganboxen tog ett snack med henne för att ta reda på mer om Direct Trade innebär…

Nathalies_Bananito35g
Berätta om dig själv och vad som fick dig att ge dig in i en helt ny bransch?

Jag hade jobbat i nästan 10 år inom telekom och hade de sista åren känt att det var ”fel” plats för mig att vara på. Jag hade fyllt 30 år och hade en tidig 40-årskris ☺ Jag gick hos några riktigt bra coacher och samtalsterapeuter som hjälpte mig till insikt. Jag hade försökt stoppa in mig i en kakform alldeles för länge, för att ”passa in” och göra det som omgivningen förväntade sig av mig. Jag hade anpassat mig alldeles för länge och egentligen förminskat mig själv och min potential.

Jag insåg att jag måste göra något som känns meningsfullt. Annars skulle jag gå under. När jag skalar av alla ”lager” som jag själv byggt runt mig själv, och kommer till den innersta kärnan, är jag en målmedveten kreatör som går min egen väg för en bättre värld.



Vad skiljer er åt från de större frukthandlarna?

Vi köper frukt direkt från småbönder utan mellanhänder medan de större frukthandlarna köper av fruktgrossister.
Vi har personlig, direkt kontakt med småbönderna, frukthandlarna har inte denna kontakt.

Det är lätt för oss att spåra en frukt från en viss skörd och från en viss odling eftersom kedjan är så kort och vi aldrig är längre än ett meddelande på Whatsup från någon i kedjan. Frukthandlarna har också sina metoder att spåra, men det är svårare eftersom en fruktgrossist kan blanda ihop frukt från flera större odlingar.

Vi betalar ett högre pris än det lokala marknadspriset. 2015 års genomsnitt låg på 20% över lokala marknadspriset som ger bonden den lönsamheten han/hon behöver.

Större frukthandlare följer lokala marknadspriser som ofta sätts i tuffa förhandlingar och småbönderna drabbas som vanligt alltid och får ”minst av kakan”.

Ni vill göra det enkelt för svenskar att ”hjälpnjuta” och arbetar efter mottot ”en god smak för en god sak”, berätta mer!

Vi kom på att det vi möjliggör för konsumenten är att i en perfekt kombo – både njuta av fantastiskt goda produkter, samtidigt som bonden har fått riktigt justa villkor och får möjligheten genom oss att också vara del av den ”globala marknaden”. Konsumenten hjälper bonden, och njuter samtidigt.

Vad innebär Direct Trade och på vilket sätt påverkar er verksamhet bönder och branschen i allmänhet?

”Direct Trade” är en affärsmodell som man började prata om på 80-talet i USA av vad jag hittat när jag sökt info. Kaffeimportörer började köpa kaffe direkt från små kaffegårdar i Central- och Sydamerika och stämplade det som ”direct trade”. En slags ”Fair Trade”, fast för små odlingar. ”Fair Trade” är egentligen en certifiering för de stora industrierna, inte för de små.

En hörnsten i modellen är att man som köpare även åtar sig att köpa hela skördar. Det gör ju enorm skillnad för en bonde som inte behöver oroa sig om han får sålt sin skörd eller inte.

IMG_0030_2Som jag nämnde tidigare, utan onödiga mellanhänder kan man betala bonden ett bättre pris. Men rent psykologiskt är det viktigt för bonden att också ”bidra” med något för att få denna högre ”premie”. I vårt fall har bönderna sett värdet av att ställa om sina odlingar till ekologiska odlingar, vilket det inte hade haft råd med tidigare, då lokala marknadspriser inte lämnar någon buffert att investera med.

Jag skulle säga att Direct Trade är lösningen för en långsiktigt hållbar landsbygd i vilket u-land som helst.”

Ofta brukar småbönder bli ”offer” för frihandelsavtal. De slås ut av billigare import. I Colombia har t ex potatisbönderna haft det otroligt tufft när man i butikerna i storstan kan köpa billigare potatis från Ryssland och Bolivia. Med ”direct trade” vill vi ge småbönder en möjlighet att också får ta del av fördelarna med frihandel. Dessa avtal är inte bara till för ”de stora”, utan för alla. På så sätt bidrar ”direct trade” till jämställdhet och demokrati, om ska dra det hela till sin spets.

Ni började med att tillverka marmelad och nu även torkad frukt, vad är nästa steg?

Marmeladen var ett sätt att lansera varumärket ”Nathalie’s Direct Trade” och storytellingen, dvs historien bakom. Det blev även ett sätt att testa om den kräsne hippstern på Södermalm gillade det hela. Vi fick snabbt tummen upp för konceptet och storyn och vi fick även bevis på att marmeladen var inte bara något man köpte en gång utan flera gånger.

Jag nötte jättemycket skosulor med marmeladerna. En lärdom är att jag från första början borde ha haft en distributör som kunde hjälpa mig att snabbt få ut marmeladen i större volymer. Men vi är här för att lära oss, eller hur?

Jag har dragit in marmeladerna då de inte blev inte tillräckligt lönsamma. MEN, good news – vi kommer att lansera en ny version! Vår tillverkare av marmeladen i Colombia går just igenom processen att eko certifiera sig. Då kommer vi att kunna lansera marmeladen igen, fast som EKO. Vi kommer att passa på att göra burken större, för många vill kunna använda den även som ”sylt” till pannkakor. Så det blir mer marmelad, jag lovar. Det blir riktigt smarriga smaker som inte finns på marknaden ännu ☺

När vi tittar i kristallkulan inför framtiden ser jag jättespännande produkter som jag vill utveckla och lansera. Men de är lite hemliga ännu. När frukten torkas hos min partner i Bogota och de ensamstående kvinnorna som packar dom väljer ut den finaste frukten, blir den ”fula” kvar, denna frukt vill vi göra något av. Det känns ju så enormt dumt att slänga den. Vi har redan idéer och eventuellt kör vi igång en Crowd Funding kampanj för att få in pengar att utveckla den.

Vad är din vision?

Min vision är att bidra till en långsiktigt hållbar landsbygd, för människor och ekosystem primärt i Colombia. Samtidigt vill jag erbjuda konsumenter i Norden bra, rena och goda livsmedel, där kunden alltid vet vad hen stoppar i sig och var det kommer ifrån. Livsmedel med ”själ”.

Tack Nathalie för en jätteintressant intervju! För att ta reda på mer om Nathalie’s lättorkade frukter kan ni besöka hennes hemsida här, och alla ni som prenumererar på Veganboxen har som saft turen att få prova hennes fantastiskt goda bananitos i septemberboxen!

Previous Post Next Post

You Might Also Like