Vegonytt

EU förbjuder användning av ordet “mjölk” i växtbaserade produkter

Nu har EU domstolen slagit fast att det som kallas mjölk och smör måste komma från däggdjur, och att vegetariska alternativ inte får använda de beteckningarna.

En domstol i Tyskland bad EU om ett förhandsavgörande efter att företaget Tofu Town (som säljer Soyatoo och Viana produkterna) blivit stämda för att de sålde tofusmör. Domstolen har nu bestämt att mjölk, smör och ost kommer från däggdjur, och att vegetariska alternativ inte får marknadsföras med de orden.

Tofu Town marknadsför produkter med namn som ”Soyatoo Tofu-smör” och ”Vegetarisk ost”, men domstolen menar att kunderna blir vilseledda eftersom det inte framgår att produkterna inte kommer från djurriket.

– Den här typen av produkter har sålts mer och mer de senaste åren. Och det finns ett koncensus kring att konsumenter vet vad de köper, säger Katie Vickery, advokat, till BBC.

Enligt EU domstolen är mjölk “uteslutande det normala juversekret som erhålls vid en eller flera mjölkningar”.

Samtidigt som de står fast vid detta påstående har de gett undantag för traditionella och redan etablerade produkter som kokosmjölk, jordnötssmör och kakaosmör. 

Hur man kan bestämma att mjölk endast kan komma från juversekret, samtidigt som man tillåter kokosmjölk att fortsätta kallas mjölk, anser den samverkande advokaten Barrella (för den ideella organisationen Good Food Institute) vara helt absurt.

– Om dessa undantag är okej så finns det inget fel med fler untantag när man ser på det hela från ett logiskt och språkligt perspektiv.

Barrella menar att det hela bara handlar om att en etablerad, politiskt kraftfull industri vill trycka ner konkurrensen.

Vi uppmanar alla att sluta kalla komjölk för endast mjölk, och börja kalla det vad det faktiskt är: KOmjölk.

Previous Post Next Post

You Might Also Like