Vegonytt

Färsodlarna lanserar färs på svenska baljväxter

Nya uppstickaren Färsodlarna släpper sin första helt unika produkt: en svenskodlad färs gjord på bara fyra ingredienser: svensksötlupin, åkerböna, gråärt och raps från svenska åkrar. För att möta den ökande efterfrågan påvegansk och närodlad mat med kort och begriplig ingredienslista intar nu Färsodlarna den grönamarknaden.

– Vi är mycket stolta över denna unika innovation. Vårt mål på Färsodlarna är att ge människor tillgång till fantastisk, god, växtbaserad mat som är lätt att tillaga. Då gör vi det enkelt och gott attminska sitt klimatavtryck. Vår första produkt är Svenskodlad Färs som nu finns i dagligvaruhandelnberättar Oddgeir Hole, VD, Färsodlarna.

Här är ingredienserna som färsen innehåller (plus salt):

Sötlupin – är en proteinrik baljväxt som näringsmässigt liknar sojabönan, men som går att odla iSverige. Inte att förväxla med den giftiga trädgårdslupinen som växer i landets vägkanter.

Gråärt – är en nordisk ikon som liknar den mångsidiga kikärten. Gråärten ger den svenskodlade färsen en god, fyllig och nötig smak. En historiskt viktig baljväxt som börjar bli allt trendigare att använda i matlagning.

Åkerböna – ger den svenskodlade färsen struktur i form av fiber, protein och smak i form av umami. Trots sin goda smak har den tidigare mest använts som djurfoder.

Raps – bidrar med vitaminer och nyttiga fetter. Resterna från tillverkningen av kallpressad rapsolja, så kallad rapspasta, binder ihop de magra baljväxterna och ger färsen en fyllig konsistens och nötig smak.

Previous Post Next Post

You Might Also Like