Vegonytt

Garant lanserar två veganska rätter på svensk baljväxtfärs

Garant, Axfoods eget varumärke, har lanserat två nya veganska måltidslösningar baserade på svenskodlade proteingrödor, i samarbete med Svensk Baljväxtfärs. Produkterna möter både det växande intresset för en mer hållbar konsumtion och en kraftigt ökad efterfrågan på lokalt producerade och växtbaserade produkter, liksom på vegetariska och veganska produkter utan soja.

De två måltidslösningarna från Garant tacofärs och bolognese – finns nu på Hemköp och Mat.se.

– Vi får ut mer än åtta gånger mer baljväxtfärs jämfört med köttfärs på samma åkerareal till extremt mycket lägre miljöpåverkan. Därför hoppas vi givetvis att kunderna tar till sig dessa produkter och vill använda dem i sin vardag, säger Madeleine Linins Mörner på Axfoundation, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation.

Baljväxtfärsen består av fyra svenskodlade balj- och oljeväxter; gråärt, åkerböna, sötlupin, samt rester från produktion av kallpressad rapsolja (olja, frö och skalrester) och en gnutta salt. Inget annat. Därmed är baljväxtfärsen helt fri från soja. Baljväxterna binder kväve från luften i jorden. Det minskar behovet av konstgödsel som är mycket energikrävande att tillverka och som bidrar till övergödningen av våra hav. Kvävet förbättrar också jordens kvalitet. Råvarorna är protein- och fiberrika, och har heller inte processats genom texturering eller extrudering. Rätterna tillagas för Garant av kockar på Grönsakshallen Sorundas kök i Hässleholm, som normalt levererar mat till restauranger.

Previous Post Next Post

You Might Also Like