Garant lanserar två veganska rätter på svensk baljväxtfärs

Recept med max tio ingredienser för en enklare vardag. Busenkel vegansk mat! I Världens enklaste vegomat! hittar du över 70 recept som är både spännande och kreativa samtidigt som de visar hur enkelt och gott det veganska köket kan vara – lås mer.

Garant, Axfoods eget varumärke, har lanserat två nya veganska måltidslösningar baserade på svenskodlade proteingrödor, i samarbete med Svensk Baljväxtfärs. Produkterna möter både det växande intresset för en mer hållbar konsumtion och en kraftigt ökad efterfrågan på lokalt producerade och växtbaserade produkter, liksom på vegetariska och veganska produkter utan soja.

De två måltidslösningarna från Garant tacofärs och bolognese – finns nu på Hemköp och Mat.se.

– Vi får ut mer än åtta gånger mer baljväxtfärs jämfört med köttfärs på samma åkerareal till extremt mycket lägre miljöpåverkan. Därför hoppas vi givetvis att kunderna tar till sig dessa produkter och vill använda dem i sin vardag, säger Madeleine Linins Mörner på Axfoundation, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation.

Baljväxtfärsen består av fyra svenskodlade balj- och oljeväxter; gråärt, åkerböna, sötlupin, samt rester från produktion av kallpressad rapsolja (olja, frö och skalrester) och en gnutta salt. Inget annat. Därmed är baljväxtfärsen helt fri från soja. Baljväxterna binder kväve från luften i jorden. Det minskar behovet av konstgödsel som är mycket energikrävande att tillverka och som bidrar till övergödningen av våra hav. Kvävet förbättrar också jordens kvalitet. Råvarorna är protein- och fiberrika, och har heller inte processats genom texturering eller extrudering. Rätterna tillagas för Garant av kockar på Grönsakshallen Sorundas kök i Hässleholm, som normalt levererar mat till restauranger.

Lämna ett svar

Your e-mail address will not be published. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vegobox använder kakor för att ge dig bästa upplevelsen på vår hemsida, samt för statistik och marknadsföringssyften. Acceptera genom att klicka på knappen ‘Stäng och godkänn’.
Stäng och godkänn