Vegonytt

Så grillar du vego i sommar – smarta tips!

När du grillar grönsaker finns det ett par regler att följa för en lyckad grillkväll. Här är några snabba och enkla tips för att få riktigt goda grillade grönsaker.

Storleken har betydelse

För att undvika att grönsakerna trillar ner mellan gallret kan du antingen skära dem i större bitar, trä dem på grillpinnar eller grilla dem i en grillkorg. 

Rätt grillgaller

Ett grundläggande problem med många grönsaker är att de har en storlek, form och konsistens som kan göra det knepigt att grilla dem. Om du kan, använd ett kvalitetsgaller med relativt tjocka spjälor och relativt små avstånd mellan spjälorna.

Vänd ofta

Grönsaker kan behöva vändas ofta för att inte få en överdrivet bränd yta. Till ömtåliga eller tunna grönsaker fungerar ett halster. Och ett tips till dig som vill ha snygga grillränder: börja med hög (direkt) värme så att ränderna bildas, avsluta grillningen med lägre (indirekt) värme så att du inte bränner in nya ränder huller om buller.

Var lite försiktig

Med grönsaker måste du vara lite försiktig när det gäller värmen. De goda grillränderna ska vara brynta, inte svarta och sotiga. Flytta grönsakerna till indirekt värme innan det börjar brännas.

Pensla alltid med olja

Eftersom så gott som alla grönsaker har en låg fetthalt så måste du pensla grillytan med olja före grillning. Men det behövs bara ett tunnt lager, överflödig olja kommer bara att droppa ner i glöden och brinna.

Så grillar du…

Sparris 

Rulla stjälkarna i olivolja och strö med salt och peppar. Grilla i grillkorg eller vinkelrätt över grillgallren. Grilla i ca 5–10 minuter, och vänd på dem några gånger under tiden.

Paprika

Skär paprika i stora bitar så att de inte faller emellan gallren. Ta bort fröna och grilla i ca 4–5 minuter tills skinnet är lite förkolnat.

Broccoli

Bryt broccolin i bitar och förkoka dem i vatten i någon minut tills de får en klargrön färg. Skölj i kallt vatten och marinera eller pensla dem med olivolja. Grilla dem i upp till 8 minuter, men se till att vänta på dem ofta.

Morötter

Skala och dela morötterna på längden. Pensla med marinad eller olja och grilla i 10 minuter tills de mjuknar.

Majs

Grillad majs med blasten på är godast. Börja med att blötlägga majskolven i en kvart. Då brinner inte blasten upp över glöden, och majskolvarna blir dessutom härligt ångade under blasten.

Ett vanligt misstag är att majskolvar grillas på direkt värme vilket oftast är alldeles för hett. De blir brända på ytan och kalla inuti. Genom att samla glöden på halva delen av grillen, och låta majskolvarna ligga på den andra sidan med locket på förvandlas grillen till en ugn – men ger ändå härlig grillsmak och grillränder. Grilla i ca 20–30 minuter och vänd på dem ett par gånger under tiden. Vik bort blasten och bred på ett lager veganskt kryddat margarin.

Svamp

Svamp kan grillas med eller utan stjälken. Välj gärna torra svampar som champinjoner eller karljohan. Pensla dem med olja eller marinag och grilla i upp till 10 minuter beroende på storlek. Vänd på dem ofta och pensla med mer olja så att de inte torkas ut.

Aubergine

Skär i runda skivor eller avlånga remsor, pensla olivolja och strö med salt och grilla i ca 4–5 minuter på varje sida. Grilltiden varierar beroende på hur tunna skivorna är.

Lök

Skala och klyfta löken i centimetertjocka klyftor, pensla med olja eller marinad och grilla i ca 10 minuter.

Zucchini

Skär i skivor eller avlånga remsor, eller tärna dem och trä på grillpinnar. Pensla med olivolja eller marinad och grilla varje sida i ca 5 minuter.

Bild: Arsheffield

Previous Post Next Post

You Might Also Like