ICA skippar klistermärken – börjar märka frukt med laser för miljön!

Recept med max tio ingredienser för en enklare vardag. Busenkel vegansk mat! I Världens enklaste vegomat! hittar du över 70 recept som är både spännande och kreativa samtidigt som de visar hur enkelt och gott det veganska köket kan vara – lås mer.

Istället för klistermärken, tråg och plastfilm runt frukterna ska ICA från och med nu börja märka sin ekologiska avokado och sötpotatis med hjälp av laser.

Detta räknar de kommer att spara dem över 200 kilometer plastfilm per år bara på den ekologiska avokadon!

”Det är ingen slump att det är de här rackarna som är först ut med hållbar märkning. Vi har brottats med hur de ska märkas eftersom avokadon har ett ojämnt skal och sötpotatisen ofta är lite smutsig. Det är svårt att få en klisterlapp att fastna och avokadon kräver ibland en hel förpackning”, säger Peter Hägg, sortimentschef för frukt och grönt på Ica Sverige.

Märkningen är hållbar och görs med laser så att skalet ändrar pigment. Den lämnar inga spår i produkten och används redan av livsmedelskedjor runt om i Europa.

Ica blir först i Sverige med tekniken och det finns en oro för hur kunderna kommer att ta emot den.

”Vissa får kanske negativa vibbar av laser och det är viktigt att vi avdramatiserar det hela. Det handlar om vanligt vitt ljus som hettar upp pigment i växtcellerna. Frukten bränns inte och vi tillsätter inget bläck”, säger Peter hägg.

Lämna ett svar

Your e-mail address will not be published. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vegobox använder kakor för att ge dig bästa upplevelsen på vår hemsida, samt för statistik och marknadsföringssyften. Acceptera genom att klicka på knappen ‘Stäng och godkänn’.
Stäng och godkänn