Vegonytt

Nytt vegokött baserat på räddade cashewäpplen

Nu lanseras Cashewmeetly, det nya veganska alternativet till kött. Cashewmeetly är en mångsidig matlagningsprodukt, helt utan tillsatser (bara 100% cashewäpple). Man kan både koka, steka, woka och grilla vegoköttet, eller lägga i matberedaren och köra till färs. Ändå har cahsewäpplet setts som en restprodukt, och för varje 10 kilo cashewnötter som förbrukas kastas idag därför 90 kilo fullt ätbara och näringsrika cashewäpplen.

Cashewmeetly tar vara på spillfrukten direkt från bönderna och förädlar det sedan genom en speciell torkningsprocess. Härigenom skapas ett näringsrikt livsmedel som i matlagning bjuder på en unik, fruktig och lite syrlig smak och köttig textur som passar lika bra i långkoket som i tacosen eller på grillspettet.

Produktionen av Cashewmeetly skapar nya arbetstillfällen för arbetslösa kvinnor i produk­tionslandet och hela produktionen har en social, cirkulär och social affärsmodell. En del av försäljningen går direkt tillbaka till produktionslandet för att finansiera barns och ungas skolgång, stötta lokala välgörenhetsprojekt och erbjuda mikrolån till lokala entreprenörer.

Från och med v.42 finns produkten på Hemköp, Willys, Willys hemma och mat.se, och finns redan på utvalda Urban Deli i form av två färdigrätter: en chiligryta och en wrap, båda framtagna av Urban Delis kockar. Chiligrytan kommer att säljas i portionslåda och så småningom även i färdig matkasse.

Konsumentpriset kommer att ligga på omkring 40 kronor för en 225-gramsförpackning. Då produkten är torkad ökar vikten cirka tre gånger vid tillagning. En 225-gramsförpackning ger cirka 700 gram tillagad produkt. Kilopris blir därmed omkring 177 kronor för en torkad vara och 59 kronor för en tillagad. En påse med 225 gram torkad produkt ger 5-7 portioner tillagad produkt med en portionskostnad på cirka 8 kronor.

Previous Post Next Post

You Might Also Like