Vegonytt

USAs största mjölkproducent går i konkurs – anledningen är havredryck

Dean Foods, som är USAs största mejeri, ansöker om konkurs. En bidragande orsak är att kunder i stället för mjölk väljer havredryck.

I USA har konsumtionen av mjölk sjunkit regelbundet i 20 år, då kunder allt oftare väljer produkter som mandel-, soja- och havredryck. När livsmedelskedjan Walmart 2017 började sälja egen mjölk blev situationen för Dean Foods kraftigt försämrad. Bara i år har aktien har sjunkit 79 procent, och i samband med konkursen värderas hela företaget till 73 miljoner dollar. Konkursen görs för att bolaget ska kunna ta itu med skulder, pensionsåtaganden och få till en ordnad och effektiv försäljning, enligt amerikanska nyhetssajten CNBC. I ett pressmeddelande skriver Dean Foods bland annat att de försöker sälja sina tillgångar till Dairy Farmers of America.

Många skriver att det är vegantrenden som är orsaken, vi hyllar detta men vill påpeka att det är felaktigt att kalla det en trend. Det är ett skifte. Och framför allt ett lysande bevis på hur varje enskild människa har en enorm påverkan på framtiden, och hur varje val, oavsett hur litet det än är (som att välja växtbaserad dryck till kaffet istället för komjölk) har en stor påverkan. Tillsammans skapar vi förändring!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like