Var femte svensk kan tänka sig ett grönt julbord

En färsk undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Axfood visar att 19%, dvs nästan var femte svensk, kan tänka sig att slopa det traditionella julbordet i år mot ett helt vegetariskt julbord.

Julen är som de flesta andra högtider i Sverige enormt köttfokuserade, men i år kommer butikerna troligen att märka av en större efterfrågan på produkter som mer hör hemma på ett grönt julbord.

23923516725_69defe741f_zPå Sifo-frågan”Kan du tänka sig att skippa det traditionella julbordet mot ett grönt julbord istället, alltså enbart med vegetarisk mat?”svarar 19 procent ”ja”, 76 procent ”nej” och 5 procent ”vet ej”.

–Julen är en mycket traditionell högtid. Det gäller inte minst maten. Därför är siffran 19 % högre än jag väntat mig och visar verkligen att intresset för att äta vegetariskt ökar, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

I en Sifo-undersökning, även den beställd av Axfood, tidigare under hösten svarade nästan varannan svensk (45%) att de äter vegetariskt en eller flera gånger i veckan och var fjärde (24%) planerar att i ännu högre utsträckning välja vegetariskt framför kött nästa år.

Vegobox använder kakor för att ge dig bästa upplevelsen på vår hemsida, samt för statistik och marknadsföringssyften. Acceptera genom att klicka på knappen ‘Stäng och godkänn’.
Stäng och godkänn