Är din tandkräm vegansk?

Recept med max tio ingredienser för en enklare vardag. Busenkel vegansk mat! I Världens enklaste vegomat! hittar du över 70 recept som är både spännande och kreativa samtidigt som de visar hur enkelt och gott det veganska köket kan vara – lås mer.

Animaliska ingredienser gömmer sig ofta i väldigt otippade vardagliga produkter som man ofta tar för givet inte innehåller något animaliskt alls – som tandkräm till exempel.

Många blir förvånade när de hör att tandkräm inte alltid är veganskt. Vad i helskotta kan tandkräm innehålla som inte är veganskt?

Icke Animaliska Ingredienser

Den absolut vanligaste animaliska ingrediensen att se upp för är glycerin, ett ämne som kan vara vegetabiliskt men som vanligtvis inte är det såvida det inte tydligt framgår på förpackningen.

Adrenalinkörtlar från grisar, benmjöl, albumen från äggvita, allantoin, urinsyra, ambergris från inälvor, amylase (en enzym från sportkörtlarna från djur) är andra animaliska ämnen som enligt vissa kan finnas i tandkrämer.

Mikroplaster

Ytterligare ett ämne som många inte vet gömmer sig i de vanligaste tandkrämssorterna är mikroplaster, ett av de absolut största hoten mot fiskar i våra hav. Det framkom nyligen att problemet i Östersjön är betydligt större än man tidigare trott – där finns en plastpartikel per kubikmeter! I Colgates alla ”Crystal-varianter” är de så kallade kristallerna i själva verket plastpartiklar.

Djurförsök

Det är även viktigt att påminna om att många tandkrämer trots att de är veganska, är testade på djur. Även om det sedan en tid tillbaka är förbjudet med djurförsök i Europa säljer flera varumärken sina tandkrämer i andra länder där de fortfarande kan testas på djur.

Här är en lista på några tandkrämer som är garanterat veganska och djurvänliga:

  • Eco Cosmetics (EKO)
  • Kingfisher (EKO)
  • Urtekram (EKO)

Listan kommer att uppdateras allt eftersom vi får fler tips på djurvänliga och veganska tandkrämer.

Ni som prenumererar på Lifestyleboxen slipper oroa er för att leta reda på en ny tandkrämstub då ni bland annat kommer att få en vegansk tandkräm (Eco Cosmetics) i juniboxen!

Lämna ett svar

Your e-mail address will not be published. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vegobox använder kakor för att ge dig bästa upplevelsen på vår hemsida, samt för statistik och marknadsföringssyften. Acceptera genom att klicka på knappen ‘Stäng och godkänn’.
Stäng och godkänn