Vegonytt

Veganska restauranger i Prag

Tjeckien är troligtvis inte det första land man kommer att tänka på när det gäller veganvänlig mat, men faktum är att huvudstaden Prag är rena guldklimpen för vegetarianer och veganer.

Det finns massor med vegetariska restauranger i Prag, men förvänta dig inte att stöta på dem av en slump, de ligger nämligen oftast undangömda på bakgator vid sidan av turiststråket.

Därför är det bättre att planera i förväg var man ska äta så att man inte riskerar att halvt svälta ihjäl sig innan man till slut nöjer sig med nästan vad som helst för att dämpa hungern.

Vi har besökt flera av Prags restauranger och listat våra favoriter som vi varmt rekommenderar att planera in besök hos på din nästa Pragresa…

Lehká hlava

En underbar restaurang i sagolik atmosfär och fantasifull inredning med en öppen spis som liknar en svamp, och ett tak med små glimtande lampor som föreställer stjärnor i en djupblå natthimmel.

Restaurangen erbjuder riktigt bra lunchpriser (108 CZK), men se till att vara i god tid eller boka bord i förtid då det ofta blir fullbokat under helger och lunchtid.

Adress: Boršov 280/2
Öppet: mån-fre 11:30-23:30, lö-sö 12-23:30

Balarama

Om du är ute efter enorma portioner för en billig peng är det till Balarama du ska söka dig. Non-profit restaurangen serverar gigantiska tallrikar mat för bara 90 CZK vilket motsvarar ca 30kr.

De har ingen meny utan serverar istället dagens rätt. Restaurangen är inte särskilt centralt belägen, men om du är äventyrlig av dig och gillar att utforska mer än bara centrum är detta ett ställe vi rekommenderar.

Adress: Orlická 2176/9
Öppet: mån-fre 11:00 – 20:00

Maitrea

Maitrea är en lite nyare och lite större systerrestaurang till Lehká hlava och har en spännande meny med många veganska rätter och bra valuta för pengarna (150 CZK för en huvudrätt).

Vi rekommenderar att lämna plats för efterrätterna, de är ljuvliga! Även denna restaurang är vackert inredd och man sitter gärna kvar en stund och vilar fötterna efter sightseeingrundan.

Adress: Týnská ulička 1064/6
Öppet: mån-fre 11:30 to 23:30 lö-sö 12:00-23:30

Puro

En vegansk restaurang som öppnade 2014, och serverar en blandning av rawfood rätter och lagade rätter. Frukost går att köpa på vardagar och brunch på lördagar. Menyn består av exempelvis mackor, wraps, chiapudding, raw pizza och liknande. Deras efterrätter är otroligt goda!

Adress: Vinohradská 2030/44
Öppet: mån-fre 7:30-19, lö 10-16

Sweet Secret of Raw

På tal om raw desserter, det här stället specialiserar sig på just detta! Fantastiska tårtor som tar rawfood till en helt ny nivå! En del innehåller honung, så det är bäst att fråga först vilka som är helt veganska.

Adress: Rumunská 25
Öppet: Mån-fre 8-21 Lö-sö 10-21

Dhaba Beas

Dhaba Beas är en indisk restaurangkedja som serverar veganska och vegetariska rätter.

Deras restauranger skiljer sig lite i koncept, på vissa ställen väljer man från en meny medan andra restauranger erbjuder en buffé där man betalar efter vikt.

Adress: Bělehradská 90, Týnská 19, Sokolovská 93, Na Pankráci, Vladislavova 24.
Öppet: Generellt mellan 11 – 32 veckodagar och 12-20 på helger.

Moment

Moment är ytterligare ett slags café där du kan köpa veganska tårtor och bakverk, dessa är dock inte rawfood eller fokuserade på hälsosamma rätter utan mer att visa möjligheterna med vegansk bakning. Dessutom har de vegansk chailatte som är grymt god!

Adress: Slezske 62
Öppet: Varje dag mellan 9–2129

LoVeg

På den centralt belägna veganska restaurangen LoVeg kan du beställa veganiserade versioner på traditionell tjeckisk mat, och avnjuta den på en takterass med fantastisk utsikt över staden. Där kan du bland annat hitta en vegansk version av Svíčková med houskové knedlíky (bröd dumplings), en traditionell tjeckisk rätt där originalet är tillagat med oxstek och grönsaker.

Adress: Nerudova 221/36, Prag 118 00
Öppet: alla dagar mellan 11.30–22

Loving Hut

Loving Hut är en internationell vegansk restaurangkedja som har restauranger över hela världen. Om du gillar kinesisk mat är detta ett säkert val.

Adress: 20 Truhlářská, London 35, Plzeňská 8, Radlická 117.
Öppet: 11-21

Country Life
Country Life är egentligen mer en affär än en restaurang och ett bra ställa att köpa vegetariska/veganska basvaror eller svänga förbi för en godbit.

På Jungmannova har de dock även en liten lunchrestaurang (från kl.11) och en disk där man kan köpa med sig massor av mumsiga veganska desserter och snacks.

Adress: Jungmannova 1, Praha 1
Öppet: mån-tors 8:30-18:30 fre 8:30-15:00

Previous Post Next Post

You Might Also Like