Vegonytt

Veganskt proteinpulver – En snabbguide

Protein är ett av kroppens mest livsviktiga näringsämnen, det bidrar med energi, stärker immunförsvaret och jobbar för att transportera olika ämnen genom blodet. När det ska byggas nya celler i kroppen behövs proteinerna.

De allra flesta veganer får i sig mer än tillräckligt med protein naturligt genom en varierad växtbaserad kost, men för dig som vill bygga muskler eller bara vill boosta din dryck med lite extra protein är proteinpulver ett enkelt sätt att öka proteinintaget.

Hur väljer man rätt proteinpulver?

Beroende på vad som är viktigast för dig passar olika typer av proteinpulver. Om du t.ex. Vill undvika soja finns det andra alternativ som passar bättre. Om smak är viktigt för dig finns det proteinpulver som smakar nästan som dessert, samtidigt som det finns proteinpulver med neutral smak om du hellre föredrar att smaksätta drycken på eget sätt. 

De allra flesta proteinpulver är sötade med någon form av sötning för att göra dem lite godare och lättare att dricka, men det finns även de som inte är det. Fundera på vad som är viktigt för dig och vilken typ av sötning du vill ha om du vill ha någon.

Ett bra tips när man väljer proteinpulver är att titta på hur många gram protein pulvret innehåller, men även vilka andra näringsämnen själva proteinkällan kan bidra med, som kostfiber, omegafetter osv.

Det finns idag flera olika vegetabiliska proteinkällor som proteinpulver tillverkas av:

  • Hampaprotein
  • Sojaprotein
  • Ärtprotein
  • Risprotein
  • Havreprotein
  • Blandprotein (blandning av olika sorter av ovan protein)

Här är tre av våra favorit proteinpulver.

VeganHey (Blandprotein)

VeganHey är ett svenskt företag på västkusten som tillverkar riktigt goda proteinpulver som kan göra vilken smoothie och shake som helst att smaka som en efterrätt. Proteinpulvren är tillverkade av havre, hampa och risprotein, innehåller en hög proteinhalt (23.4g protein per portion/shake), och är fritt från gluten, GMO, laktos och socker. Dessutom är det fritt från soja för den som gärna undviker detta.

Fördelen med ett blandat proteinpulver är att man kan dra nytta av flera olika proteinkällor och de nyttiga olika näringsämnen som finns i varje sort på en och samma gång.

Välj mellan smakerna Chocolate M*lkshake, Peanut b*tter Caramel och Vanilla Ice Cre*m.

Du hittar VeganHeys veganska proteinpulver här.

Superfruit Hampaprotein

Fördelen med hampa är  att det är ett fullvärdigt protein som inehåller alla essentiella aminosyror, dock är själva proteinhalten ganska låg jämförelsevis med sojaprotein (50% för hampa medan soja har ca 80-90%). 

Detta pulver innehåller endast hampa och ingen smaksättning, vilket gör att det inte smakar särskilt gott i sig men å andra sidan gör det enklare att smaksätta sin shake själv med bär och frukt.

Du kan köpa Superfruits Hampaprotein här. 

Self Omninutrition Sojaprotein

Som vi nämnde ovan är sojaprotein bra då det innehåller hög proteinhalt, och detta har en halt på 91%. Sojaproteinisolatet är dessutom helt fritt från fytoöstrogener, vilket gör det till ett fullgott pulver för båda könen. 

Det tas upp snabbare och gör gott för din kropp och dina muskler inom kort, dessutom finns även denna i olika smaker så att man endast behöver tillsätta växtmjölk eller vatten för en shake. Välj mellan smakerna Jordgubb, Choklad, Vanilj och Naturell.

Du kan köpa Self Omninutrition Soy Protein här.

Previous Post Next Post

You Might Also Like