Vegonytt

Veganskt skinn på uppgång

Med Stockholms modevecka som pågår tycker vi att det är ett utmärkt läge att prata om en av de snabbast växande klädtrenderna just nu: nämligen veganskt skinn.

Undersökningar av Grand View Research beräknar att den globala veganska skinnindustrin kommer vara värderad till 85 miljarder dollar vid 2025.

Detta berättade Huffington Post för ett par dagar sedan, och jämförde branschens värde med sportsko-industrin som idag är värderad 90.4 miljarder dollar.

Anledningen till den veganska läderindustrins snabba framväxt är att konsumenter idag är mer medvetna om etiken bakom vad de köper. Och det är här som veganskt skinn kommer in.

Vad är veganskt skinn egentligen?

Den vanligaste skinnimitationen idag är PVC, ett billigt konstgjort material som visserligen har lång hållbarhet, men som även den är ett hot mot klimatet. Under tillverkningen av PVC släpps dioxiner ut, en giftig kemikalie som kan orsaka cancer och påverka immun-, nerv- och reproduktionssystemet.

Som tur är ser framtiden ljusare ut. Nu börjar nämligen industrin för naturligt skinn booma, och allt fler varumärken vänder sig till klimatvänliga alternativ som Piñatex och korkskinn. Piñatex är gjort av fibrer från ananasplantan, medan korkskinn är ett alternativ som tillverkas av den yttre barken av ek.

Flera internationella varumärken har börjat leka med dessa alternativ, och vi kommer helt klart se fler produkter av veganskt skinn lanseras på marknaden inom de närmsta åren.

Previous Post Next Post

You Might Also Like