Vegonytt

2018 året då vego slår igenom på allvar?

Varje år gör Food & Friends en matrapport där de analyserar svenskarnas matvanor.

Vi har länge sett ett ökat intresse för vego, men enligt Food & Friends egna subjektiva spaningar så är 2018 året då det gröna ätandet slår igenom. Det skrivs om det, restaurangerna rustar menyerna med gröna alternativ och butikerna ökar utrymmet för vegetariskt. Med Matrapporten får vi samma bild mer objektivt.

Vegetariskt är fortsatt på förstaplatsen som den ”Trendigaste maträtten” (i år delat med tacos), en fjärdedel av svenskarna planerar att minska sin köttkonsumtion, 43% äter vegetariskt minst en gång i veckan och på ”Vardagstoppen” över vår vanligaste middagsmat måndag till torsdag ligger vegetariskt på plats nummer sex.

På årets nya lista ”Vegotoppen” över de vanligaste gröna rätterna är grönsakssoppa knappt etta före sallad. Soppa och sallad driver vegetariskt, en ganska fattig bild av gröna rätter.

Att fler vill äta vegetariskt är en tydlig trend. Samtidigt har köttkonsumtionen ökat för varje år, fram till 2017, då det vände även i konsumtionen. Jordbruksverkets senaste rapport för den totala konsumtionen av kött under 2017 visar en tydlig nedgång av köttkonsumtionen med 2,2 kg. Vi åt mindre av alla köttslag utom lamm som ökade med 0,1 kg. Nötkött minskade mest med -1,1 kg, följt av griskött -0,8 kg och mat fågel -0,4 kg. 26% av svenskarna uppger att de ska fortsätta minska sin konsumtion av nöt- och griskött.

Denna trend drivs tydligast av kvinnor och då framförallt av de i åldrarna 25–34 år, där hela 35% ska minska sin konsumtion av nötoch griskött. På riket uppger 4% att de ska bli vegetarianer under 2018. En region som sticker ut är Malmö där 10% ska bli vegetarianer. Den åldersgrupp som driver denna utveckling starkast är de yngre kvinnorna 15–24 år där 12% uppger att de ska bli vegetarianer under 2018.

Läs hela rapporten här.


[site_reviews id=”jgaqxzmx”]


[site_reviews_form id=”jgaqt91t”]

Previous Post Next Post

You Might Also Like